Operatie Geslaagd

Leven met PTSS & Moral Injury


Rauwe en aangrijpende autobiografie

Het succesvolle boek van Erik Krikke, dat al vele mensen heeft geraakt. 
 
Een ruime meerderheid van de bevolking krijgt ooit te maken met een of meerdere traumatische ervaringen. Een deel hiervan krijgt posttraumatische klachten. Vaak zijn deze kortdurend, maar voor sommigen geldt echter dat zij een posttraumatische stressstoornis (PTSS) ontwikkelen. Voor zowel degene die eraan lijdt, als voor zijn of haar omgeving is het gevecht tegen PTSS een keiharde, maar vaak onzichtbare strijd.
 

 

 

Hartverscheurend en hoopvol tegelijk.
 
'Operatie Geslaagd' vertelt het verhaal van Erik, die tijdens zijn werk als operatieassistent chirurgie in Afghanistan getraumatiseerd raakte. Hij beschrijft op rauwe en openhartige wijze de ervaringen die aanleiding gaven tot PTSS en de vernietigende impact die het heeft op een persoon en zijn omgeving.
 
Erik vertelt op niet mis te verstane wijze hoe hij in een isolement terechtkwam en langzaam afbrak tot hij op het punt kwam waarop zelfmoord de enige uitweg leek te zijn. Als vader, veteraan, medicus, maar bovenal als mens vertelt hij hoe hij de strijd is aangegaan met zijn herinneringen en met zichzelf en hoe hij inmiddels weer middenin het leven staat.


Over en door de auteur

Ik, Erik Krikke (Steenwijk, 1976) ben vader van twee zoons, echtgenoot en veteraan. Ik hou van lezen, schrijven, ondernemen, liefde en wijntjes drinken met mijn vrienden (Marleen) en ik heb mij als missie gesteld om het bewustzijn te vergroten over traumaverwerkingsproblematiek, depressie en angststoornissen, waaronder posttraumatische stressstoornis (PTSS).
 
Ik begon met het opschrijven van mijn verhaal in 2013. Lang voordat ik daarmee begon werd ik vanuit mijn beroep militair en functie operatieassistent chirurgie, uitgezonden naar Afghanistan. Daar werkte ik wekenlang in een ‘snelkookpan’, het NAVO ziekenhuis op de immense militaire basis van Kandahar Airfield (KAF). Dag in, dag uit hielp ik bij het opereren van soms onherkenbaar verminkte slachtoffers onder dreiging van raketaanvallen. Gedurende de uitzending stapelden de schokkende gebeurtenissen zich op, en hoewel ik er alles aan deed om te doen alsof het me niets deed, werd ik steeds vaker diep geraakt door wat ik zag en meemaakte. Deze ervaringen hebben een litteken op mijn ziel achtergelaten. 

 

Eenmaal weer thuis sprak ik met geen woord over wat mij was overkomen. Na jaren  van stilzwijgen moest ik echter toegeven, dat ik de verwerking ervan niet alleen aankon, dat de herinneringen mij inhaalden en ik erin dreigde te verdrinken. Ik moest mijn grootste gevecht gaan beginnen: de strijd met mijn herinneringen, maar bovenal met mijzelf. Ik heb hulp gevraagd en ik schreef als onderdeel van mijn behandeling in het kader van vastgelopen traumaverwerking. Na een lange tijd ‘van me af’ schrijven had ik de content voor mijn verhaal. De ervaringen die ik had opgeschreven vormden de basis van mijn boek 'Operatie Geslaagd'.

 

Ik heb mijn verhaal niet opgetekend omdat ik vind dat ik het nieuwe literaire talent van Nederland ben, integendeel. Iedereen heeft namenlijk een verhaal. Iedereen. U ook. Mijn verhaal draag ik op aan alle nog niet vertelde verhalen, die nog niet verteld zijn, maar wel gehoord zouden moeten worden. Mijn boek 'Operatie Geslaagd' vertelt het verhaal van een doodnormale man, een vader, een mens, een militair, een hulpverlener. Ik zou uw buurman kunnen zijn. In de zomer van 2007 liet ik mijn jonge gezin achter om als hulpverlener te assisteren bij het redden van levens en ledematen in Afghanistan. Ik kwam anders terug. Enerzijds verrijkt, anderzijds zwaar getraumatiseerd.
 
Ik wilde dat echter niet toegeven, hield mezelf groot en verhardde in alles. Ik veranderde langzaam van een liefhebbende vader en echtgenoot in een man die zichzelf amper nog durfde aan te kijken in de spiegel. Ik raakte in een isolement en mijn zelfbeeld brokkelde zover af, tot ik op het punt kwam dat zelfmoord voor mij de enige uitweg leek te zijn. Kwetsbaarheid tonen was voordat ik om hulp vroeg voor mij geen optie, maar inmiddels weet ik beter. Jezelf kwetsbaar opstellen en om hulp vragen getuigt van moed. Ik ben blij en dankbaar dat ik op een zeker moment mijn hand heb durven uitsteken om deze door anderen vast te laten pakken en mij weer op pad te helpen en ik gun het iedereen om datzelfde te ervaren. Ik hoop dat ik met het delen van mijn verhaal daarin iets, al is het maar een heel klein beetje, kan bijdragen voor anderen.
 
Thema’s die in mijn boek naar voren komen:
Getraumatiseerd raken. Isolement. Hulp vragen. Vlucht en vermijding. Herbelevingen. Kwetsbaarheid. Vallen en weer opstaan. Liefde en vriendschap. Veerkracht


Over het boek

Titel: Operatie Geslaagd - Leven met PTSS en moral injury
Auteur: Erik Krikke
Categorie: Biografie, Psychologie
Aantal pagina's: 280
Geïllustreerd: Ja

Extra: Spotify codes naar eigen muziek die past bij het boek
Uitvoering / Formaat: Paperback A5
Verschijningsdatum: 01-04-2016
ISBN: 978-94-0222-936-3 / 9789402229363
Vaste prijs: € 20,00