Alsof doodgaan doodgewoon is


Bloemlezing uit vier bundels puntige observaties.

"Harry de Jong weet een gegeven te 'verdampen' tot hij alleen de essentie overhoudt." (Simon Carmiggelt)

 

Deze bundel bestaat uit een bloemlezing van de puntige notities, observaties en gedichtjes uit de vier bundels die Harry de Jong publiceerde vanaf 1975, aangevuld met nieuw werk.

 

De observaties zijn tijdloos, scherp, humoristisch en hij schiet gericht, en heel vaak raak.

 

"Harry de Jong schrijft dingen die het lezen waard zijn." (Drs. P.)

 


Harry de Jong (1952) werd geboren in Oudeschoot en woont met zijn vrouw Johanna in Heerenveen. Hij publiceerde vanaf 1975 vier bundels met puntige observaties: Ze zullen er nog wat van denken (1975, Klaas Woudt); Laat ze maar lachen (1977, Klaas Woudt); Aan de overzijde bijt het beter (met tekeningen van Peter van Straaten,1982, Bekking & Blitz); Buurmans hemd nader bekeken (1983, Bekking & Blitz). In 1977 verscheen op het Phillips label de elpee Dichters in de groef, waarop De Jong voorleest uit eigen werk samen met o.a. Simon Carmiggelt. Daarnaast verschenen zijn ‘gedichtjes’ op wenskaarten, in schoolagenda’s en werden ze opgenomen in tal van bloemlezingen over Nederlandse poëzie. In 2013 werd De Jong door burgemeester Tjeerd van der Zwan en het bestuur van de stichting Literaire Activiteiten Heerenveen (SLAH) officieel aangesteld als eerste dorpsdichter van de gemeente Heerenveen.

 

De Jong is vanaf 1984 werkzaam in de journalistiek, met als specialiteit muziek. Hij schreef onder de titel De bezem door Nashville een boek over countrymuziek  (2009, Noordboek Groningen) en publiceerde zijn interviews met rocksterren in de meest uiteenlopende tijdschriften en magazines, variërend van de Heerenveense Courant en Lust For Life, tot en met het Belgische Humo, de Japanse editie van de Times en de Australische editie van het blad Rolling Stone.

 

In de loop van 2019 verschijnt van hem bij uitgeverij Band of Books een nu al memorabel boek over zijn persoonlijke zoektocht door 45 jaar muziekgeschiedenis.